Blandt andre Allan Engberg og Nynne Lange Abildgaard (th) har meldt sig til frivilliggruppen.

Af Hanna Fritzson, kommunikationsmedarbejder, mandag, 16. januar 2012

”Vi er overvældede over den store interesse, der er for at deltage som frivillig,” udtaler projektleder Selena Forchhammer Thønnings fra Kommunikationscentret i Hillerød om projektet ”It-frivillige støtter afasiramte i vedligeholdelse af sociale netværk og samfundsmæssig tilknytning”. 

Baggrund forskellig

De frivillige er mellem 19-77 år og har vidt forskellig baggrund.

En af dem er Nynne Lange Abildgaard, som studerer audiologopædi:

”Jeg forventer, at jeg skal være en støtte for den person, jeg skal være frivillig for. Jeg forventer også, at jeg selv får noget ud af det. At jeg udvikler mig personligt, og får en viden om hvad afasi er, og hvor meget det griber ind i folks verden. Det giver gode erfaringer, og jeg får lidt viden om, hvad det er jeg kommer at arbejde med senere hen.”

En anden af de frivillige er Allan Engberg. Han er selv afasiramt i lettere grad, og mener, at det kan være en fordel i hans rolle som frivillig.
”Jeg ved hvordan det føles at have det svært, og ikke lige finde ordene, man skal bruge,” siger han.

Kommunikationen skal lettes

HjerneSagen har det overordnede ansvar for projektet. Direktør i HjerneSagen Lise Beha Erichsen har stor tiltro til vigtigheden af projektet, som hun håber, at rigtigt mange afasiramte vil tage imod.  Hun oplyser, at mange af HjerneSagens medlemmer er afasiramte med begrænsninger i kommunikationen. Og når man ikke på niveau med andre kan læse, skrive og forstå, er det svært at være en del af samfundet.

”At have et kommunikationshandicap, opleves af vore medlemmer som noget af det tungeste. Det er jo essentielt, at man kan kommunikere med sin familie og sin omverden. I og med, at det bliver mere og mere almindeligt at kommunikere med e-mail, så skal vi også sikre at vores gruppe kan det,” siger hun. 

På kursus

Inden de frivillige bliver sendt ud i borgernes hjem, modtager de undervisning af Kommunikationscentret. Udover de anvendte programmer er emnerne afasi, kommunikation og etik.
”Det er vigtigt, at de frivillige er klædt godt på med hensyn til, hvad det vil sige at have afasi, og at de ved, hvordan de kan være gode samtalepartnere. Det handler om, at få kommunikationen til at lykkes, selv om det verbale sprog kludrer. Det er også vigtig at forholde sig til, hvordan man er frivillig i andre folks hjem. Og hvordan man skal forholde sig til læsning af private mails,” siger Selena Forchhammer Thønnings.

Projektet forløber fra efteråret 2011 til sommeren 2014. Netværket fortsætter senere i frivilligregi.

Læs mere om projektet her.